14 Haziran 2014 Cumartesi

Bebeğimizin El Temizliği


El temizliği bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde en etkili yöntemdir. Bu nedenle bebek ve çocuklarda uygun el yıkama alışkanlığının kazandırılması ve tırnak bakımı büyük önem taşımaktadır. Çocuklar ellerini yıkamaya bir yaşından sonra başlarlar. Başlarda taklit olan bu davranış daha sonra çocuğun alışkanlığına dönüşür.

Bebekler her şeyi elleriyle keşfederler ve sık sık elleriyle gözlerini ovuşturur ve parmaklarını
ağzına sokar. Bu nedenle, her defasında yeni bir bezle bebeğinizin ellerini sabunlayıp durulamalısınız. Eller açılarak kıvrımları ve parmak araları dikkatle temizlenmelidir. Sokakta ve acil durumlarda ıslak  mendilleri kullanabilirsiniz.
El temizliğinde bebeğinizin tırnak bakımı da önemlidir. Tırnaklar bebeğin yüzü ve gözünü çizmesine yol açabilir. Bebeğinizin tırnaklarını sık sık kontrol etmeli ve düzenli aralıklarla kesmelisiniz. Bebeğinizin tırnaklarını alışana kadar uykuda kesmeniz sizin için daha rahat olacaktır. Banyodan sonra yumuşamış halde iken tırnakların kesilmesi daha kolay ve doğrudur. Tırnakları kesmek için yine özel bebek tırnak makasları edinin, tırnakları parmak hizasında düz olarak kesin, yuvarlatılmış tırnak uzadığında ete batabilir. Bebeğin tırnakları kesildikten sonra silinmelidir. Halk arasında bebeğin kırkı çıkıncaya kadar tırnaklarının kesilmeyeceği hakkında bir yanlış inanış vardır. Bebeğin yüzünü, gözünü çizmesini engellemek için tırnağı uzadığında kesilmelidir. Yani bebeğin tırnağı uzama hızına göre haftada bir-iki kez kesilir.
Ayrıca koruma amaçlı giydirilen eldivenler altı haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır. Çünkü bebek etrafını dokunarak keşfettiği için duyu gelişiminin desteklenmesi için ellerinin serbest olması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder