14 Haziran 2014 Cumartesi

Bebeklerde Alt Temizliği



Vücut temizliğinin en önemli kısmı alt temizliğidir. Kız ve erkek çocuklarda farklı uygulamalar nedeniyle ayrı önemi vardır. Bebeğin pişik olmaması için sık aralıklarla bezi kontrol edilmelidir. Kızlarda dış üreme organları, ilk aylarda henüz gelişmediğinden açık durumdadır.
Kız çocuklarında temizlik yapılırken daima önden arkaya, yani makata doğru çocuğun altı silinmelidir. Kız çocuklarda ön bölgenin kaka ile kirlenmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü kakadan bulaşan mikroplar, buradan idrar yollarına girer ve iltihaplanmalara neden olur. Silme bezi olarak son dönemde ıslak mendiller kullanılsa da ideal olanı yumuşak bir bez ile alt temizliğinin sağlanmasıdır. Bu bezler yıkanıp ütülenerek kullanılmalıdır. Eğer ıslak mendil kullanılıyor ise alkolsüz olmasına dikkat edilmelidir. Bebek kakasını yaptığında, mümkünse
altı yıkanmalı ve iyice kurulanmalıdır. Yıkamak mümkün değil ise önce sabunlu su ile silinmeli, sonra durulanmalı ve kurulanmalıdır.
Erkek çocuklarda da alt temizliği önemlidir. Erkek üreme organı doğumda bir deri ile kaplıdır. Buna sünnet derisi denir. Bazen sünnet derisinin iç kısmı doğuştan dardır. Bebek idrarını güçlükle yapar ve hatta uç kısım idrarla şişer, kızarır. Böyle durumlarda, çocuğun yaşına bakılmaksızın sünnet yapılır. Erkek çocuklarda alt temizliği yapılırken eğer çocuğunuz sünnetsiz ise sünnet derisi geri çekilerek ortadan dışarı doğru dairesel hareketlerle silinmelidir. Eğer kaka yaptıysa, mümkünse altı yıkanmalı ve iyice kurulanmalıdır.
Bebek ve çocuklarda bacak aralarında pişikler de çok görülen durumdur. Buna, idrar, kaka, bezlerdeki sabun artıkları ve deterjanlar neden olabilir. Islak bezler, çocuğun üzerinde uzun süre kalırsa bazı mikroplar üreyerek pişiğe neden olur.  
Bebeğin pişik oluşumunu engellemeniz için; altını sık sık değiştirmelisiniz. Koruyucu pişik kremlerini her alt değiştirmede pişik oluşmadan kullanmalısınız. Pişik oluştuysa altını daha sık değiştirmelisiniz. Pişik gelişen çocuğunuzun alt temizliğinde sırasıyla; küvete sıcak su hazırlayın (38-40 °C ), altını açın, altı dışkılı ise sabunlu bez ile yukarıdan aşağıya doğru temizleyin, temiz su ile yıkayın ve silin, havlu ile kurulayın, önerilen pişik kreminiz varsa sürün ve alt değiştirme sırasında bir süre çocuğunuzun altını açık bırakın.
Bu uygulamalara rağmen bebeğinizin pişiği geçmiyor veya daha iyiye gitmiyor ise sağlık kurumuna başvurmanız gerekir. Çünkü bebekte bir enfeksiyon gelişmiş olabilir ve o bölgeye antibiyotikli/ mikrop oluşumunu engelleyici bir krem kullanılması gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder