13 Haziran 2014 Cuma

Bebeklerde Soğuk Algınlığı




Bebeklerimizin grip veya soğuk algınlığı nedeniyle hastalandıklarını görmek bizi her ne kadar mutsuz etse de, gerçekte bunun olumlu yanları da vardır. Bebekler, soğuk algınlıkları ve bunlara karşı savaşmaları sayesinde güçlü bağışıklık sistemleri geliştirir. Bazen bebeğin burnu akar ama bu, bağışıklığı geliştirmenin bir parçasıdır. Hatta bebeklerde ve küçük çocuklarda senede 6 ila 10 soğuk algınlığı vakası bekleyebilirsiniz   – eğer çocuğunuz bakıcı ile büyüyorsa beki daha da fazla.


Soğuk Algınlığı, Grip, Boğmaca?

Bebek rahatsız olup hastalık belirtileri gösterince semptomları doğru algılayıp doğru tedaviyi uygulamak önemlidir. Öksürükleri, soğuk algınlıklarını ve diğerlerini iyice inceleyin, çünkü bunlar bebeğinizin yakalanabileceği yaygın çocuk hastalıklarının ilk belirtileri olabilir ve bu durum uygulanacak tedavileri belirlerler.

Ne Zaman Doktora Gitmelidir?

Hasta bir bebek üzüntü kaynağı olabilir – basit bir soğuk algınlığını tespit etmek ve yardım istenecek zamanı bilebilmek gerçekten zor olabilir. Bebekler size ne hissettiklerini anlatamaz, dolaysıyla daha ciddi hastalık belirtilerin gelişmelerine karşı duyarlı olmalısınız. Doktora ne zaman bilgi için başvurmak gerekir, ne zaman yardım istemek gerekir bunları belirlemelisiniz. Eğer emin değilseniz her zaman doktorunuza başvurmak daha emin bir yoldur.

Soğuk Algınlığının Yayılmasını Engellemek

Tam donanımlı bir ilaç dolabı bulundurarak hazırlıklı olun.
İlaç dolabınızda her zaman gerekli olabilecek ürünleri bulundurmanız faydalı olacaktır. Bebeğin ne zaman hastalığa yakalanacağı belli olmaz.
Her zaman bebek parasetamolü veya ibuprofen bulundurun. Aynı zamanda tıkanık burunları temizlemek için tuzlu su içeren burun damlaları bulundurmak ve bebeğin göğsüne okaliptüs merhemi sürmek yararlı olacaktır. Dolapta bir de ateş ölçer/termometre bulundurun. Böylece bebeğin ateşini kontrol edebilirsiniz. Ölçtüğünüz ateşin yüksekliğini ve sürelerini not edin, bu bilgiler doktora verebileceğiniz önemli bilgilerdir.
Her zaman ilaçların küçük bebekler ve çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmasına özen gösterin. İlaçlarınızı periyodik olarak kontrol etmeniz yararlı olacaktır, çünkü bebek ilaçlarının son kullanım tarihleri geçebilir, aynı zamanda ilaç stoklarınızı da kontrol etmiş olursunuz.

Bebeklerin Soğuk Algınlıklarını Rahatlatacak Doğal Tedaviler

Tuzlu su içeren damlalar, bebeğin tıkanmış burnunu açmak ve genzini açık tutmak için mükemmel bir çözümdür. Eczaneden tuzlu su ve şırınga setleri satın alabilirsiniz. Bebeğin burnuna birkaç damla tuzlu su damlatın, bir bez veya şırınga ile mukozayı temizleyebilirisiniz.
Buhar da tıkalı burunların temizlenmesi için çok iyi bilinen bir tedavi yöntemidir. İçine birkaç damla okaliptüs damlatılmış nem cihazı bebeğin tıkalı burnunu açar ve havayı nemli tutarak burnunun tekrar tıkanmasın önleyebilir. Eğer bir nem cihazınız yoksa aynı etkiyi banyonuzda gerçekleştirebilirsiniz. Banyonun kapısı kapalıyken sıcak su musluğunu birkaç dakika süreyle açın, çıkan buhar bebeğin burnunun açılmasını sağlar.
Bebeğin başını yüksek seviyede tutmak da burnunun tıkanmasını önlemeye yardımcı olur. Bebeğin yatağının altına baş tarafına katlanmış bir havlu koyarak, uyku esnasında başının daha yüksekte kalmasını sağlayabilirisiniz.

Kişisel Bakım

Hasta bir bebeğin bakımı sizi yorgun düşürebilir. Bebeğiniz hastayken gün içinde huzursuz olacak ve gece ise uyuyamayacaktır. Bu aynı zamanda birkaç gün evden çıkamayacağınız anlamına geleceğinden yalnızlık da hissedebilirsiniz. Bu nedenle kendiniz için biraz zaman ayırıp, dinlenmeniz gerekecektir. Bebeğin bakımı esnasında kendi sağlığınıza da dikkat etmeniz önemlidir – ellerinizi sık sık yıkayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder