22 Haziran 2014 Pazar

çocuklara uygun tarifler....


Sebze Çorbası

1 orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak, 2 yaprak ıspanak veya diğer yeşil yapraklı
sebzeler, 1/2 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ. Sebzeler yıkanır, kabukları incecik soyulur, kazınır veya ayıklanır.
1.5 su bardağı su kaynama derecesine gelince havuç ve patates konup yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yeşil yapraklı sebze eklenip 5 dakika daha pişirilir. Ateşten alınıp ezilir. 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ
eklenir. Çocuk büyüdükçe sebze çorbası daha koyu olarak hazırlanır. Pişen sebzeler püre makinasından
geçirilerek ezildiği gibi tahta kaşıkla ezerek kevgirden de geçirilir.


Muhallebi: 
1 büyük su bardağı (250 ml) süte, 2 tatlı kaşığı silme pirinç unu karıştırılır ve 10 dakika
pişirilir. İçine 1 yemek kaşığı pekmez veya şeker konup altı kapatılır.

Tarhana: 
Baharatsız yapılan tarhana çorbası da 6. ayda çocuklara verilebilir. Bir silme yemek kaşığı
tarhana, 1 bardak su ile karıştırılıp kaynatılır, ılık olarak çocuğa verilir.

Kuru baklagiller:
 Et ve yumurta alamayan aileler, çocuklarına kuru baklagillerden yapılmış yiyecekler
verebilirler. Kırmızı veya kabuksuz sarı mercimek iyi pişirildiği takdirde bebek için iyi bir protein kaynağı
olur. Diğerleri de dış zarları ayrılıp iyi pişirilerek verilebilir.

Mercimek çorbası: 
1/8 su bardağı mercimek, 1/8 su bardağı bulgur veya pirinç, ½ havuç, 1/2 tatlı kaşığı
bitkisel sıvı yağ ile çorba yapılır. Kırmızı mercimek, bulgur ve havuç 1/2 su bardağı su ile yumuşayıncaya
kadar pişirilir. Pişme suyu dökülmez. Tahta kaşıkla ezilerek kevgirden geçirilir. Kıvamı koyu olursa su
ilave edilebilir. Sıvı yağ eklenir. 6. aydan itibaren bir tatlı kaşığı ile başlamak sureti ile, 7 aylıktan itibaren
günde 3-4 yemek kaşığı verilebilir. Mercimek sebze çorbası içine konarak da pişirilebilir.

Yumurta
Tencereye su içine yumurta yıkanıp konur. Kaynama derecesindeki suda 10 dakika pişirilir. Kabuğu
soyulup akı ayrılarak sarısı verilir. Sarısı ya sütle ezilerek veya sadece ezilip veya sebze çorbasıyla
karıştırılarak çocuğa verilir. Yedinci aydan sonra akı ile birlikte verilir.


Et ve Benzeri Ürünler

a) Kıyma: Hafif ateşte kendi verdiği suyunu çekene kadar ısıtılıp yukarıda hazırlanan sebze çorbası ve
diğer çorbalar içine katılarak bebeğe verilebilir. Kıyma, en uygun et verme şeklidir.
b) Köfte: İki kere çekilmiş kıyma, az miktarda bayat ekmek içi ve az tuzla iyice yoğrulur. Köfteler, dibi
yağlanmış kalın tavada kapalı olarak pişirilir. Normal büyüklükte bir köfte içinde 30 g. kadar et vardır. İlk
başlarken 1/5 köfte verilir, miktarı gittikçe artırılır. Tavuk eti kemiklerinden, balık kılçığından iyice ayrılır,
ezilerek verilir veya sebze çorbası içine katılır.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder