4 Ekim 2014 Cumartesi

SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI...


Su Çiçeği Tedavisi Banyo


Suçiçeği nedir tedavisi nasıl olur

Suçiçeği çocukluk çağında en sık görülen ve ateşli, döküntülü viral enfeksiyonlardandır. Çok bulaşıcıdır. Doğrudan temas veya solunum yoluyla bulaşır. En sık ilkbahar ve kışın salgınlar yapar. Çocukların çoğu 10 yaşından önce geçirir. (Ancak bir tıp deyişi vardır ki hastalığın hassas herkeste görülebileceğini vurgular: Suçiçeği mezrada bile geçirilebilir). Hayat boyu bağışıklık bırakır. İyileşse bile ileride zona şeklinde yineleyebilir.

Belirtiler ve Tanı:

Hastalık virüs alındıktan 1- 3 hafta sonra döküntü ve ateşle başlar. İlk döküntü saçlı deri, boyun ve yüzde başlar. Kırmızı lekeler şeklinde başlayıp içi su dolu kabarcık halini alır, kaşınır. Döküntü sayısı 10–15 ile 500 arasında değişebilir. Kaşınan yerlerin mikrop kapması ile iltihaplanabilir. Halsizlik, kırıklık da yapar. Ağız içi ve damakta da döküntü görülebilir. Buna bağlı olarak iştahsızlık ve yutma güçlüğü olur.

Tedavi:

Kaşıntıyı azaltmak için antialerjik ilaçlar verilir. Çok kaşınıyorsa tedaviye antialerjik losyonlar eklenebilir. Ateş için aspirin dışı ateş düşürücüler tercih edilir.

Yan etkileri:

1-Zona: Suçiçeği virüsü sinir uçlarında uykuya yatıp uzun yıllar sonra uyanarak ağrılı sulantılı bir cilt hastalığı yapar. Buna zona denir.

2- Suçiçeği seyri sırasında ensefalit (beyin iltihabı), menenjit (beyin zarı iltihabı), serebellit (beyincik iltihabı) görülebilir.

Suçiçeği hakkında yanlış bilinenler:

Banyo yapılmaz: Kese – sabun yapılmadığı taktirde banyo yapılabilir. Özellikle antiseptik sabunlarla cildin temizlenmesi önerilebilir bile.

Yumurta yenmemelidir: Suçiçeği alerjik bir hastalık değildir ki yumurta vs kısıtlansın.

Annenin suçiçeği geçirmiş olması bebeği korur mu? Hayır, annenin suçiçeği geçirmesiyle ortaya çıkan antikorlar bebeğe geçemez ve bebeği pasif olarak koruyamaz.

Dikkat: Kesinlikle aspirin verilmemelidir, güneşe çıkarılmamalıdır. Güneşte sulantılı döküntüler azabilir.

internetten alıntıdır. (http://www.frmez.org/cilt-sagligi/182095-su-cicegi-tedavisi-banyo.html)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder