7 Kasım 2014 Cuma

BEBEKLERDE SAÇ BAKIMI


Bazı bebekler saçlı doğarken diğerleri ise saçsız ya da birkaç tel saçla doğar. Asıl saçlar çıkmadan önce, dört aylıkken bütün bebekler saçlarının bir bölümünü ya da tamamını kaybederler.
Yeni doğmuş bebeğin saçı daha sonra çıkacak olan saçtan renk ve yapı olarak farklıdır. Saçın büyüme hızı ayda 1 cm’dir, ama bazı bebekler 12 aylık olduğunda bile saçsız, bazıları ise seyrek saçlıdır. Bebeğin uyurken kafasını koyduğu yerdeki bölüm de saçsız olabilir – bebek büyüdükçe bu durum düzelir.
Çocuğunuzun saçını yıkamak
Bebeğin saç bakımı kolaydır, her gün yıkanması gerekmez. Vücudunu yıkarken saçını da birlikte yıkayabilirsiniz. Diğer zamanlarda nemli bir bezle silebilir ve yumuşak bir bebek saç fırçası ile fırçalayabilirsiniz. Çocuğunuzun büyümesi ile birlikte saçını yıkamak zorlaşır. Pek çok çocuk yüzüne su gelmesinden nefret eder ve şampuanın gözlerini yakmasından korkar; normal şampuan kullanmaktan kaçınmalı, göz yakmayan bebe şampuanı kullanmalısınız. Çocuğunuz eğer her yıkamada huysuzluk ediyorsa, gözüne sabun kaçmasından korkuyor olabilir. Saçını yıkarken bir saç kalkanı kullanmayı da deneyebilirsiniz.
Kız çocuğunuzun saçı uzunsa durulama gerektirmeyen sprey kremlerden kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun huzursuzluğu devam ederse, banyoda başını geriye doğru atmasını söyleyin ve yüzüne su gelmeden saçını yıkayın. Başka bir seçenek de saç yıkamayı bir oyun haline getirmektir. Saçını köpürtüp aynayı yüzüne tutarak güldürmek ve saçına suyu kendisinin dökmesini sağlayarak aynada köpüklerin nasıl gittiğini göstermek işe yarayabilir. Çocuğunuz saçının yıkanmasını gerçekten sevmiyorsa, saçını kısa kestirin ve yıkanmasını isteyene dek düzenli olarak nemli bir bezle silin. Yeterince büyüdükten sonra berbere gidip saçlarının yıkanıp taranmasından hoşlanabilir.
Çocuğunuzun saçını fırçalamak
Uzun saçın karışmasını önlemek için düzenli olarak fırçalamak gerekir; ancak saç ıslakken geniş ağızlı bir tarak kullanılmalıdır. Kızınızın saçını örüyor ya da arkaya topluyorsanız, çok sıkı olmamasına özen gösterin. Bu, saçın dökülmesine ve bazı yerlerin seyrek kalmasına neden olabilir. Lastik bant kullanmaktan da kaçınılmalıdır. Bu şekilde saç karmakarışık ve düğüm olur.
Küçük bebeklerde başlık kullanmak çok yaygındır ama büyüdükçe bu tür başlıklar bitlenmeye neden olabilir. Bitlenmenin temiz olmamakla ya da bebeğin iyi bakılmamasıyla bir ilgisi olmadığını da unutmayın.
http://www.leyleklergetirdi.com/0-12-ay_bebeklerde-sac-ve-tirnak-bakimi.bebek?PHPSESSID=8uhtl37jcgii0hmnj4522idmu2  alıntıdır.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder