9 Kasım 2014 Pazar

ÇALIŞAN KADINLARIN DOĞUM VE SÜT İZNİ

Çalışan kadınların doğum ve süt izni


Ülkemiz, kadına siyasi hakların tanınması konusunda dünyanın birçok ülkesinden daha eski bir tarihe sahip olsa da kadının çalışma hayatındaki yeri bakımından hala geri planda kalmaktadır. Ancak zaman ilerledikçe bu durum yavaş yavaş değişmekte ve çalışan kadın sayısı her geçen gün artmaktadır. Avukat Halil İbrahim Çelik, çalışan kadının doğum ve süt izni ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.


Kadınların iş hayatında ilerlemelerinin önündeki engellerden biri de hamilelik ve doğum sonrası dönemlerde çocuğun bakım durumudur. Bu dönemlerde uzun bir süre iş hayatından ayrı kalan kadının yerini sağlamlaştırmak için İş Kanunu kadınlara doğum ve süt izni imkanı tanımıştır.

Çalışan kadının doğum izni ne kadardır?

İş Kanunu’nda çalışan kadınlara hamilelik nedeniyle doğumdan önce 8 ve sonrasında 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta izin verilmesi temel esas olarak yer almaktadır. Çoğul gebelik halinde ise (ikiz vb.) doğumdan önceki süreye 2 hafta daha eklenir. Yani toplamda 18 haftalık bir doğum izni ortaya çıkar. Kadın işçi talep ederse eğer bu sürelerden sonra bu defa kendisine 6 aya kadar ücretsiz bir izin verilebilir. Yani doğum izni olarak toplamda 10 ay civarında bir izin alınmasının önü İş Kanunu tarafından açılmıştır. Alınan bu izinler kadınların yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınmaz. Eğer ortada bir doktor raporu var ise bu süreler doktorun öngöreceği oranlarda da arttırılabilir. Ayrıca hamilelik dönemi boyunca kadınların kontrolleri için işveren tarafından kendilerine gerekli izinler verilmelidir. Ayrıca kadın işçinin yaptığı iş hamileliğine uygun değil ise doktor raporu ile daha hafif işlerde çalıştırılabilir. Bu izin sürelerinin tamamı kadın devlet memurları için de geçerlidir. Kadın devlet memurları da aynı sürelerle doğum izni kullanabilir.

Erken doğum halinde kullanılamayan doğum öncesi izinler doğum sonrasına eklenir

Kadın işçi yukarıda saydığımız doğum izinlerinin tamamını tek seferde kullanmak zorunda değildir. Örneğin, hekim raporu ile çalışmasında sakınca olmayan durumlarda doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışmaya devam edebilir. Burada kadın işçinin hakkı olan 8 haftadan kalan 5 haftalık süre doğum sonrası iznine eklenir. Bu defa doğum sonrası olan 8 hafta 13 haftaya çıkmış olur. Ayrıca kadın işçinin erken doğum yapması halinde de kullanamadığı doğum öncesi izinler doğum sonrasına eklenir. İş Kanunu burada ciddi bir esneklik pay bırakmıştır.

Kadın gazetelerin doğum izin süreleri farklı

Doğum izni ile alakalı durum kadın gazeteciler için ayrıca düzenlenmiştir. Kadın gazeteciler İş Kanunu’na değil Basın İş Kanuna tabiidirler. Bu kanuna göre kadın gazeteciler hamileliklerinin 7. ayı ile doğumdan sonraki 2. aya kadar izinli sayılmışlardır. Ayrıca bu kanuna göre doğum gerçekleşmez veya çocuk ölü doğarsa bu defa olaydan itibaren 1 ay daha kadın gazeteciye izin verilir.

Çocuk 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni

Doğumdan sonra bu yasal izin süreleri dolsa bile yeni doğan çocuk 1 yaşına gelene kadar anneye her gün 1,5 saat süt izni verilir. Bu süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı annenin takdirine bırakılmıştır. Süt izni işçinin çalışma süresinden sayılır ve izinler için ücretten herhangi bir kesinti yapılamaz. Uygulamada genel olarak doğumdan sonra çocuk 1 yaşına gelene kadar kadın işçilere süt izni için haftada 1 gün ekstradan izin verilmektedir.
Kadın devlet memurları için süt izni biraz daha farklı düzenlenmiştir. Çocuğun ilk 6 aylık döneminde süt izni günlük 3 saat ikinci 6 aylık döneminde ise süt izni kadın işçilerde olduğu gibi günlük 1,5 saat olur. Bu süt izinlerinin nasıl kullanılacağı veya bölünme durumu da yine kadın memurun insiyatifine bırakılmıştır.
http://www.hurriyetaile.com/bebek/emzirme-ve-anne-sutu/calisan-kadinlarin-dogum-ve-sut-izni_13473.html  alıntıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder