7 Kasım 2014 Cuma

Uyumayan Bebekle Baş Etme Yolları ...

Anneler için uyumayan bebekle baş etme yolları
Hepimiz ideal anneler olmak, bebeklerimizin tüm büyüme ve gelişim süreçlerini olabildiğince az stresle geçirmek ve emzirme, temel bakım,uyku gibi konuları öncelikle düzene koymak istiyoruz.

Tabii ki bu en doğal annelik isteği. Uykukonusuna aşırı takıntılı, kendisi de uykuya çok düşün, istemeden uyandırılırsam canavara dönüşen bir insan olarak uykunun yaşam kalitesindeki önemini çok iyi biliyorum. Bu nedenle de her üç çocuğumda da en başta takıntı haline getirdiğim konu uyku oldu. Uğraştım başardım da...

Annelik öyle bir kocaman ağaç ki direnmeden, dik durmadan, çaba göstermeden meyve vermiyor. Kendinize iyi bakmanız çocuklarınıza iyi bakmanızı sağlıyor.

Uyku konusuna bu kadar önem vermemin iki temel nedeni vardı.

Kendim için; iyi uyuyarak dinlenebilmek yorgunluğumu minimum seviye indirmek ve bebeğimle daha iyi ilgilenebilmek için enerji toplamak ile bebeklerim için; uykusunu iyi almaları uyanık oldukları süreçlere pozitif etki yapması, yemekte, oyunda, özlük bakım diğer şeylerde sorun yaşamamak.

Bütün bunlarla ilgilenirken tabii çocukların kendilerine özel yapılarıyla hazır halde doğduklarını unutmamak gerekiyor. Siz uykusuz bir insansanız bebeğiniz de öyle olabilir. Bunu da kabullenerek çözüm üretmek gerekiyor.

Anneler, annelere tavsiyeler veriyor, özellikle yeni annelerin çok sorusu oluyor, benzer bir çok konuda web sitemiz hthayat.com'da biz de yeterince haberlerimiz ve uzman yanıtlarımız ile destek oluyoruz annelere. Bugün ise gazete sayfalarımızdan, bizlere en çok soru gelençocuklar ve uyku konusunu paylaşmak istiyorum sizlerle ki gazete okurlarımıza da destek olabilelim. Son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri uyku çünkü...



ÇOCUKLAR VE UYKU DÜZENLERİ

Çocukların uyku düzenleri genellikle ilk yıllarında gelişir. Uyku alışkanlıkları bebeğin kendi mizacına, nasıl hissettiğine ve ailesinin davranışlarıyla alakalıdır. Bazı bebekler doğaları gereği diğerlerinden daha çok uyur. Yeni doğan günün 24 saatinde uyur ve uyanır. Gelecek 3 ay içinde beyninin gelişmesi ile bebeğiniz daha çok uyuyacaktır.BEBEKLERİN NE KADAR UYKUYA İHTİYACI VAR?
Yeni doğan 6 aylığa kadar:
Yeni doğanlar günde 16-20 saat uyur. Genelde 2-3 saatte bir uyanırlar. Dördüncü aydan sonra ise gece 10-12 saat uyur, gündüz ise 5-6 saat dinlenirler.

Altı aylıktan 1 yaşına kadar:

Bu dönemde tipik bir bebek gece 11 saat uyur, gündüzleri ise 2-4 saat arası dinlenirler.
1–3 yaş arası: Çocuklar genelde 10–13 saat uyurlar. Öğlen uykuları da 1 saat sürebilir.DÜZEN NASIL KURULUR?
Çocukların uyku düzenleri genellikle ilk yıllarında gelişir. Uyku alışkanlıkları bebeğin kendi mizacına, nasıl hissettiğine ve ailesinin davranışlarıyla alakalıdır. Bazı bebekler doğaları gereği diğerlerinden daha çok uyur. 

Yeni doğan günün 24 saatinde uyur ve uyanır. Gelecek 3 ay içinde beyninin gelişmesi ile bebeğiniz daha çok uyuyacaktır. 3.ve 4. ayda bebekler gece yaklaşık 7–8 saat uyur, gündüzleri de dinlenir. 

Uykusunda her 50–60 dakikada bir mırıldanması normal bir şeydir. Bu periyotlara aktif uyku da denilir, yaklaşık bir iki dakika sürer. Hiçbir şey yapmasanız da genelde uykusuna geri döner.

MEME VE BİBERON İSTİYORSA AĞLAYABİLİR!
Bebeğiniz hala gecenin bir yarısı meme ya da biberon için uyanıp uykusuna geri dönüyor mu? 3-4 aylıksa bunda bir sorun yok ama 6 aylık olmuşsa artık yemeğe ihtiyacı olduğu için değil, bu onda alışkanlık haline geldiği için uyanıyordur. Ve bu herkes için kötüdür. Gecenin bir yarısı artık 6 aylık olmuş bebeğinizin ağlayışına uyanmak sizi de rahatsız eder, yorar.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?

Aslında gece boyunca ağlaması aç olduğundan değil sadece alışkanlıktan olduğu içinse eğer çoğu batılı uzman "bırakın çocuğunuz ağlasın" diyor. İlk başta kulağa oldukça kötü gelse de uzun vaade de herkes için en iyi yöntem budur. Diye tavsiyelerde bulunuyorlar. Sonuçta bu ağlama aç olduğu için olmadığından tüm gece sürmeyecek diyorlar. 

Ben yapamadım bunu asla ve asla dayanamadım. Onları ağlamaya bırakma yöntemi onu rahatsız ettiğinden çok daha fazla beni rahatsız etti dayanmadım. Ancak bir çok yapabilen, başarılı ve güçlü anne tanıyorum.

"Kendinizi dünyanın en kötü annesi gibi hissetseniz de ağlamak onu incitmiyor hatta uzun vaade de kendi başına uyumayı öğrendiği için onun yararına yaptığınız bir şey" diyor uzmanlar ama ben kendi kendime belirlediğim yöntemlerle kurdum düzenimi. Bunu da bir başka yazıda anlatacağım...

UYKU DÖNGÜSÜ DENEN ŞEY!

İşte size bebeklerin uyku döngüsü hareketlerine ait bir sözlük. Sizin başta anlamakta zorluk çektiğiniz ancak konunun ne olduğunu anlatan bazı işaretler.

Uyku Sersemliği:Çok az hareket eder ama hemen uyanabilir. Gözleri her an açılabilecek gibi durur. Uykusunun başında veya sonunda görülebilir.

Sakin ya da derin uyku:Neredeyse hiç hareket etmez, derin ve düzenli olarak nefes alır. Göz hareketleri yapmaz. Kolayca uyanmaz.

Aktif ya da hafif uyku:Bebeğiniz huzursuz gözükür, hızlı ve düzensiz nefes alıyordur. Göz hareketleri yapar. Bir aylık bir bebeğin uykusunun yarısı aktif uyku kategorisindedir. Bebekler yetişkinlere göre daha çok aktif uykuyu deneyimlerler çünkü beyin gelişimi çok hızlıdır.

BEBEĞİNİZ UYUMUYOR SÜREKLİ AĞLIYORSA, KOLİK OLABİLİR!
Kolik bir bebek hem kendisinin hem de ebeveynlerin hayatını ilk 9 aya kadar cehenneme çevirebilir. Aileler için kolik çok yıpratıcı aynı zamanda o minicik bebeğinizin de feci ağladığı veannenin çok üzüldüğü dönemlerdir.

Yeni anne-baba olmuşlara bebeklerini uyutmaya yardımcı olacak şahane fikirler ise burada; İnanın bana eğer bir kez günlük rutini düzenleyebilirseniz, kendinizi dünyanın hâkimi gibi hissedeceksiniz.

Pışpışlamak:
Çoğunlukla kullanılan fakat bazen tam doğru uygulanmayan bir taktiktir. Rahimde duyulan sesleri taklit ederek ağzınızla çıkardığınız sesler bebeğinizi sakinleştirerek uyumasını sağlayabilir. Bu işe yaramazsa bebeğinizi göğsünüze yakın tutup hafifçe sallayarak, kalp atışlarınızı duymasını sağlayarak 10 dakika içinde uyumasını sağlar.

Kundaklama:
Kundaklama her bebek için uygun olmayabilir. Fakat çoğunda işe yarar. Bebekler sıçradığı için Bebeğin kendi kollarının hareketlerinden dolayı uyanabilirler. Bebeğiniz ve siz doğru yapılmış ve bizim ninelerimizin yöntemi olan kundak sayesinde derin ve dinlendirici bir uyku çekebilirsiniz.

Karın Masajı:
Bazen bebeklerin kalitesiz uyumasının nedeni sindirim/gaz problemi olabilir. Dairesel hareketlerle yapılacak masaj, ninni/pışpışlama eşliğinde bebeğinizin çabucak uykuya dalıp derin ve güzel uyumasını sağlar.

Saç Kurutma Makinesi ve Davlumbaz:
Saç kurutma makinesi veya davlumbaz kullanarak anne rahminde duyulan sesleri daha direkt olarak ve gürültülü bir şekilde bebeğin duymasını sağlamak ağlıyor olsa bile bebeğinizi ani bir şekilde sakinleştirir. İşe yarayan fakat her gün kullanılamayacak, son çare olarak uygun bir yöntemdir.

Karanlık:Gündüz uykularında da bebeğinize karanlık bir ortam sağlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Koyu renk ve karanlık perdeler deneyebilirsiniz.

Yatması İçin Karnını Doyurun:
Bir bebek akşam karnı doyduğunda daima yatmaya gitmek ister. Bebeğiniz çok küçükse ve katı yiyecek vermiyorsanız, rutin programınızı beslenmeyle bitecek şekilde ayarlamalısınız. Bebeğinizin yatmadan önce karnı tok olduğundan eminseniz huzurlu bir gece geçirebilirsiniz.

Banyo Vakti:
Yıkanmak bebeğiniz ve sizin için dinlenmenin en güzel yollarından biridir. Akşam banyosu ardından yemek ve yatmak şahane bir rutindir. Her gün sabunlamak cildi kurutacağından haftada iki kez sabunla yıkamak idealdir.

Beşik:
Bebeğinizin kendine ait bir yatağı olması önemlidir. Sizinle aynı odada yatsa bile kendine ait özel bir yatağı olmalıdır. Sık kaldığınız eviniz dışında bir mekân var ise orada da benzer bir düzen kurmanız işinizi kolaylaştırıp bebeğinizin rahat etmesini sağlayacaktır.  
http://www.haberturk.com/saglik/haber/785612-o-anne-oraya-gelmeyecek-arkadas  alıntıdır.  


1 yorum:

  1. Merhabalar,
    Blogunuz ve payşalımlarınız harika bundan sonra takipteyim :) Bende bloguma beklerim.
    Sevgiler,
    http://hayatimakyajla.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil